(Neprijetna) vprašanja na razgovoru: kakšno plačo pričakujete?

Zagotovo ste se na razgovoru za službo že kdaj srečali z neprijetnimi vprašanji. Mnogo iskalcev zaposlitve med neprijetna vprašanja oz. med vprašanja, ki vas lahko spravijo v zadrego, štejejo tudi vprašanje o višini pričakovane mesečne plače.

Dejstvo je, da ima podjetje verjetno višino plače za vaše delovno mesto že določeno oz. imajo določen vsaj okvirni razpon plače. Zakaj podjetja torej postavljajo vprašanja na katere že poznajo odgovor? Razlogov je lahko več med drugim vas mogoče želijo nekoliko zmesti oz. postaviti v neprijetno situacijo, lahko jih zanima koliko se cenite ali pa jih dejansko zanima za kakšno plačilo ste pripravljeni delati v njihovem podjetju.

Kako torej odgovoriti?

1.) S proti vprašanjem
Lahko odgovorite, da je višina plače verjetno že določena s strani podjetja in da verjetno nimate neposrednega vpliva na samo višino plače. Povprašajte jih o približnem znesku, ki so ga imeli v mislih za omenjeno delovno mesto. Lahko tudi omenite, da ste v času poskusnega obdobja pripravljeni delati za nižjo plačo, če pa se boste kasneje izkazali na delovnem mestu pa boste zadovoljni tudi z morebitnim povišanjem plače.

2.) Diplomatsko
Omenite da vam je plača sicer pomembna ampak ne najpomembnejša stvar. Veliko bolj vam je recimo pomembno vzdušje na delovnem mestu, raznolikost dela, odnosi s sodelavci itd.

3.) S primerom oz. z razponom
Lahko omenite da ste na prejšnjem delovnem mestu dobivali mesečno plačilo v višini XXX EUR in da bi bili s takšno ali boljšo plačo čisto zadovoljni. Lahko omenite tudi razpon od – do pri čemer pazite, da ne boste preveč optimistični in boste postavili previsoko številko. Boljše da začnete nizko in zgornjo mejo postavite višje.

Ne glede na to kateri odgovor boste izbrali poskušajte biti nekoliko diplomatski in se poskušajte izogniti direktnemu odgovoru v točnem znesku, edino če ste res prepričani. Zato se pred samim razgovorom pripravite, poglejte si spletno stran podjetja in mogoče povprašajte prijatelja, ki je zaposlen v podjetju. V primeru večjih podjetij se mogoče odgovor o povprečni plači v podjetju “skriva” tudi kje na internetu, na raznih forumih in podobno. Če imate dovolj časa, mogoče lahko tudi sami na internetu zastavite vprašanje. V primeru manjših podjetij pa je dobro izhodišče povprečna slovenska plača v panogi, glede na vašo stopnjo izobrazbe in delovne izkušnje ter tudi lokaciji delodajalca. V osrednji Sloveniji npr. lahko pričakujete nekoliko višje plače kot recimo drugje po Sloveniji.

Ni vedno vse samo v plači, tako da se pozanimajte tudi o ostalih ugodnostih , ki jih podjetje nudi svojim zaposlenim.

Imate vprašanje za nas?
Imate v vprašanje v zvezi z iskanjem zaposlitve, razgovori, pisanjem prijave ali mogoče potrebujete nasvet? Vprašajte nas karkoli in poskušali vam bomo odgovoriti po najboljših močeh. Vaša vprašanja nam lahko pošljete na email: info(afna)zaposlitev1a.com ali pa preko Facebook-a oz. Twitter-ja. Mislite da bi svoje znanje in dosedanje izkušnje v zvezi z zaposlovanjem lahko delili z našimi obiskovalci? Bi radi pisali članke in delili nasvete? Kontaktirajte nas!


Objavljeno: 16.12.2015 ob: 18:48:27 Objavil: Zaposlitev1a

V kategorijah: Karierni nasveti, Koristne informacije