Zaposlitev (delo) v tujini – osnovne informacije

Vedno več Slovencev se odloča za delo v tujini saj je sploh v zadnjem času zaposlitvenih priložnosti v Sloveniji vedno manj. Nič boljše ne kaže niti v bližnji prihodnosti in v letu 2014. Velika večina tistih, ki se odločijo za delo v tujini izbere nam bližnje države kot so recimo Avstrija, Italija itd.

V zadnjem času je Avstrija postala priljubljen cilj sploh za tiste, ki živijo ob meji in/ali jim tuj jezik ne predstavlja večje ovire.

Tisti, ki živijo sorazmerno blizu meje se lahko v službo čez mejo vozijo vsakodnevno, spet drugi se mogoče odločijo tudi za bivanje v tuji državi. Slovenci smo sicer dokaj konzervativni kar se tiče odhodov in dela v tujini, saj je pri večini problem že delo v malo bolj oddaljenem kraju v Sloveniji.

Kakor koli predstavljamo vam nekaj osnovnih informacij v zvezi z delom v tujini in predvsem v ostalih članicah EU:

1.) Načelo prostega gibanja delavcev Evropske unije pomeni, da se lahko zaposlite v kateri koli državi EU, Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški (poznane tudi kot države Evropskega gospodarskega prostora – EGP) ter Švici.

2.) Ko iščete zaposlitev v drugi državi, je znanje tamkajšnjega uradnega jezika seveda prednost. Pogosto je zelo koristno vsaj osnovno znanje angleščine.

3.) Kot mobilni delavec imate vi in vaša družina enake pravice kot delavci, državljani te države. Člani družine vas lahko spremljajo in imajo pravico do dela ali obiskovanja šole.

4.) Če ste v matični državi usposobljeni za opravljanje določenega poklica, potem ga lahko opravljate v kateri koli drugi evropski državi.

5.) EURES, evropska mreža za zaposlovanje, ki zajema vse države EU/EGP in Švico, vam lahko olajša iskanje zaposlitve saj omogoča iskanje zaposlitve v 31 evropskih državah.

6.) Določene informacije z delom v tujini in nekaj aktualnih prostih delovnih mest lahko najdete tudi na straneh Zavoda za zaposlovanje. Lahko se obrnete tudi na njihovega svetovalca za zaposlitvene možnosti v tujini.

V kolikor ste se prijavili na delo v tujini in ste povabljeni na razgovor je zaželjeno da s seboj prinesete:

- več kopij življenjepisa v jeziku delodajalca in po možnosti tudi v angleščini
- prevod svoje diplome (za nekatera delovna mesta v javni upravi boste morali pridobiti sodno uverjeni prevod, ki ga dobite pri svoji izobraževalni ustanovi ali pristojnem ministrstvu)
- fotokopije potrdil o diplomi, jezikovnih tečejih, izobrazbi
- identifikacijske dokumente (osebno izkaznico, potni list)
- evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (koristno če vam delodajalec takoj ponudi zaposlitev)
- morebitna priporočila dosedanjih delodajalcev

V večini primerov vam bo delodajalec pred samim razgovorom tudi sporočil kaj morate prinesti s seboj na sam razgovor. V določenih primerih razgovori za tujega delodajalca potekajo tudi v Sloveniji z večjim številom kandidatov (npr. za dela na luksuznih ladjah, tuje letalske družbe itd.)

V kolikor se resno zanimate za delo v tujini vam vsekakor svetujemo da se predhodno dobro pozanimate ter mogoče tudi vprašate koga, ki je že delal v tujini. Spremljajte spletne strani ki objavljajo oglase za delo v tujini in si preberite članke na to temo. Občasno tudi na naši spletni strani objavimo kakšen zaposlitveni oglas za delo v tujini.


Objavljeno: 18.11.2013 ob: 15:13:46 Objavil: Zaposlitev1a

V kategorijah: Karierni nasveti, Koristne informacije